Portugese laurierkers

Prunus lusitanica

Verschil Prunus lusitanica en Prunus lusitanica Angustifolia

De Prunus lusitanica (Portugese laurierkers) lijkt veel op de Prunus lusitanica Angustifolia (Portugese laurierkers 'Angustifolia'). De Prunus lusitanica heeft een iets groter blad en groeit iets minder compact dan de Prunus lusitanica Angustifolia. De verschillen zijn echter zeer klein. Je moet beide soorten naast elkaar zetten, wil men een verschil kunnen zien. 

Lees onder de volgende artikelen verder. Onze prijzen zijn inclusief aanplanten, bemeste potgrond en btw.

Kenmerken en eigenschappen Prunus lusitanica

De Prunus lusitanica (ook wel wilde Portugese laurier) is een donkergroene haagplant, die met zijn elegante ranke puntvormige bladeren een zeer mooie haag vormt. Hij heeft stevige bladeren die ook in de winter hun mooie groene kleur behouden. De jongere bladeren zijn lichtgroen van kleur en worden pas donkergroen als ze zijn 'afgehard'. In het voorjaar, in mei/juni, ontstaan er witte geurige bloemtrossen en vanaf september kunnen er rode bessen verschijnen. Deze kunnen later zwart verkleuren en zijn niet eetbaar. De wilde Portugese laurierkers groeit minder snel in de breedte dan de Prunus l. Rotundifolia ('gewone' laurierkers) en heeft daarom wat minder snoei nodig.

De wilde Portugese laurierkers  kan temperaturen tot - 15ºC verdragen. Hij is wel wat vorstgevoeliger dan de thuja-soorten, vooral als hij in een open winderige vlakte wordt geplant. Bij extreme vorst kan de Portugese laurier bevriezen, maar zal vanzelf weer opnieuw uitlopen.

Standplaats en grondsoort Prunus lusitanica

De wilde Portugese laurierkers kan op elke tuingrondsoort en zowel op zonnige plekken als op halfschaduwplekken worden aangeplant. Bij het aanplanten wordt aanbevolen organische bodemverbeteraar in de grond te verwerken, zodat het organische stofgehalte van de grond verhoogd wordt.

Prunus lusitanica: snoeien en water geven

Om een mooie haag te behouden, kan de wilde Portugese laurierkers het beste twee keer per jaar gesnoeid worden. Één keer in april/mei en één keer in augustus/september. Snoeit u in april/mei dan kan het zijn dat er geen witte bloesemtrossen verschijnen. Je kan de wilde Portugese laurierkers het beste snoeien op een bewolkte dag. Als de prunushaag op een zonnige dag wordt gesnoeid, kunnen er bruine snijwonden ontstaan. Als je toch gedurende een zonnige periode snoeit, maakt u dan de heg na het snoeien goed nat om deze snijwonden te voorkomen.

Het duurt ongeveer een jaar voordat de wilde Portugese laurierkers goed vast geworteld is. Het is dan ook belangrijk om gedurende het eerste jaar na aanplant bij aanhoudende droogte, de haag goed water te geven. Na het eerste jaar alleen bij extreme droogheid. Geef je te veel water na het eerste jaar, dan kan de wilde Portugese laurierkers zwakker worden en daardoor meer gevoelig voor ziektes en schadelijke insecten. Na het aanplanten krijg je van ons een verzorgingsinstructie waarin ook uitgelegd wordt wanneer en hoe je de laurierhaag het beste water kan geven.

Ondersteuning

Om de wilde Portugese laurier wat minder vorstgevoelig te maken, kan je eenmaal per jaar in september/oktober een beetje Patentkali (Kalium en Magnesium) strooien. Hij wordt dan van binnenuit sterker en de jongste bladeren die nog een beetje zacht zijn, worden wat sneller steviger. Geef niet te veel patentkali, anders wordt de laurier in zijn groei geremd.

Zoekt u een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogtes, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de door u gewenste hoogte toch kunnen aanbieden. 

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

De bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij jou op locatie en planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Nadat de haag is geplant, krijg je van ons garantie en een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet je van de nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.